Future-proof Architectuur: Bovenbouw & Bart Dehaene

Het woonproject Benedicte combineert duurzaamheid, architecturale verfijning en een sterke verbinding met de natuur. We spraken met de architecten Bart Dehaene en Bovenbouw Architectuur over hun ontwerpkeuzes en de unieke aspecten die Benedicte onderscheiden als toekomstbestendig woonproject.

Hoe zouden jullie Benedicte kort voorstellen aan nieuwe bewoners?
Benedicte is een duurzaam woonproject dat zich ontplooit rond publiek toegankelijke groene ruimte, waarin verschillende woonvormen en gedeelde faciliteiten samensmelten tot een levendig woonhof. Door de nadruk te leggen op groen, collectiviteit en veelzijdig wonen maakt het project een sterke verbinding met de buurt en schept het een kwalitatieve, inclusieve leefomgeving voor jong en oud.

Hoe belangrijk is de groene ruimte daarbij?
De kern van onze ontwerpvisie was het creëren van een nieuwe woonbuurt die expliciet vertrekt vanuit integraal duurzaamheidsdenken. Daarbij zetten we in op een slimme inpassing in de bestaande omgeving, met behoud van zoveel mogelijk bestaand groen en een compacte bebouwing langs de randen van het terrein. Dankzij de hof-typologie ontstaat er een royale, centrale groene ruimte die door de architectuur als het ware wordt omarmd. Gebouwen en landschap vormen zo één geheel en versterken elkaar in hun beleving. Voor de landschapsarchitectuur werken we samen met het gerenommeerde bureau Wirtz International Landscape Architects.

Hoe past de Agora in dat plaatje?
De Agora komt op de plek waar een industriële boogloods stond die met zijn markante lijnen een visueel ankerpunt vormde in de buurt. Omdat het bouwtechnisch niet mogelijk was de loods te behouden, besloten we samen te werken met kunstenaar Philip Aguirre om een geschikte structuur te ontwerpen op dezelfde plek. De Agora is een gemeenschappelijke, semi-publieke ontmoetingsplek die zowel verwijst naar dat industriële verleden als naar Romeinse overdekte markten. Deze ruimte kan worden gebruikt voor buurtfeesten of andere gedeelde activiteiten, waardoor de sociale samenhang tussen bewoners en buurtbewoners wordt gestimuleerd.

Het wordt dus ook een heel gezellige plaats om te wonen?
Inderdaad, de architectuur van Benedicte is erop gericht om mensen samen te brengen. Het project biedt een mix van woningtypes, zodat zowel ouderen, gezinnen als alleenstaanden er een thuis kunnen vinden. We hebben gekozen voor een woonhof en verschillende collectieve ruimtes, zodat bewoners op een natuurlijke manier met elkaar in contact kunnen komen. Door de focus op autoluwe mobiliteit is de wijk ook heel veilig en kindvriendelijk: het park is autovrij en in het woonhof kunnen enkel uitzonderlijk auto’s komen voor nooddiensten of voor bijvoorbeeld een verhuis. Dat maakt het voor iedereen een prettige en rustige omgeving.

Op welke manieren is duurzaamheid geïntegreerd?
Eerst en vooral door de inpassing in de bestaande context: door binnen de bestaande infrastructuur te bouwen, is er geen nood aan nieuwe wegen of nutsvoorzieningen en wordt waardevolle open ruimte en bosgrond gespaard. Het terrein wordt daarnaast aanzienlijk onthard voor meer groen en een natuurlijkere waterkringloop. Voor het gebouw zelf werken we in plaats van beton op staal met hout (CLT en houtskeletbouw), wat een zeer gunstige impact heeft op de CO₂-voetafdruk. Bovendien voldoen de gebouwen aan de nieuwste isolatienormen en zijn ze voorzien van warmtepompen en zonnepanelen.

We laten hier zien dat duurzaamheid en groen ook zorgen voor comfortabeler, kwalitatiever wonen en leven. Echt zalig duurzaam wonen dus!

 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wil je meer weten over Benedicte?